top of page

Sabotage stemmen en veranderen

Bijgewerkt op: 8 mei

De meeste van mijn cliënten weten prima wat ze moeten doen om af te vallen en gezond te leven. Maar ja, ons oerbrein wil gemak en genot alsof we nog in de oertijd leven. Toen was het nuttig om zo zuinig mogelijk met de energie voor je lichaam om te gaan. Wanneer er weer eten zou zijn was immers onbekend. En alleen in de zomer kon je genieten van het zoete fruit. Onze huidige omgeving is volledig op dit principe ingericht met roltrappen, auto’s en supermarkten vol zoetigheid en snelle maaltijden. Dat maakt veranderen zo ontzettend moeilijk. Ons oerbrein wil al dat gemak en zoet genot. Ons lichaam heeft die overvloed echt niet nodig.


Dus wat er gebeurt als we gezond willen gaan leven en grote voornemens hebben, is dat er dan allerlei sabotage personages opstaan: ‘het is vandaag zulk slecht weer, begin morgen maar met je wandel voornemen’, of ‘ je had vandaag zo’n zware dag, je verdient echt iets lekkers nu’.


De kunst is om met een kleine verandering te starten en zo je oerbrein een beetje te omzeilen. En je actie te koppelen aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld: 'als ik wakker wordt ga ik yoga oefeningen doen'. En ik heb echt vaak geen zin als ik wakker wordt. Zeker als ik slecht heb geslapen. Dan komt dat stemmetje weer…


Maar de ‘mantra’ als ik wakker wordt dan….helpt mij om in beweging te komen. En de gedachte waarom ik het doe. Flexibel en krachtig blijven. Mijn ‘mind’ kalmeren. En ik wil natuurlijk geen modder figuur slaan tegenover mijn leerlingen bij @hathaheavenyoga 


Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je ongezonde gewoontes? Neem contact op voor een gratis coachgesprek.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page