top of page

Kalmeer je zenuwstelsel met Anulom Vilom

Het autonome zenuwstelsel regelt bijna alle 'automatische' processen in ons lichaam zonder dat je erbij na hoeft te denken. Zoals je hartslag, ademhaling, spijsvertering en bloeddruk.


Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch gedeelte en parasympatisch deel. Het sympatische deel staat voor actie en beweging. Nodig om te kunnen presteren en vechten of vluchten bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat je ademhaling versnelt, je bloeddruk en hartslag toeneemt. En voor de aanmaak van stresshormonen.


Het parasymatisch gedeelte is de tegenhanger hiervan en zorgt voor herstel, rust, opbouw en reparatie van je lichaam. De ademhaling en hartslag is laag. Je kunt ontspannen.


Met het autonome zenuwstelsel zitten we òf in het sympatische-, òf in het parasympatisch zenuwstelsel. Tegelijk kan niet. Dit betekent dat je niet kunt sporten en tegelijk goed je maaltijd verteren.


In de huidige wereld waarin we leven staan we het grootste deel van de tijd 'aan'. Er zijn veel prikkels en we 'moeten', van onszelf of de omgeving, van alles. Zijn continue aan het 'rennen'. Met andere woorden; het sympatische deel van ons zenuwstelsel heeft de overhand.


Het parasympatische deel is ondergesneeuwd. En dat hebben we juist nodig om tot rust te kunnen komen, goed ons eten te kunnen verteren en voedingsstoffen op te kunnen nemen, te kunnen herstellen, stress te voorkomen. Èn om op een gezond gewicht te kunnen blijven of af te kunnen vallen.


Maar hoe breng je dan de balans weer terug in je zenuwstelsel?


Één van de dingen die je kunt doen is aandacht hebben voor je ademhaling. Een diepe rustige ademhaling heeft directe invloed in het tot rust brengen van je lichaam. Probeer het maar eens. Haal diep adem door je neus. Breng je adem naar je buik. Adem vervolgens lang en langzaam uit. Je voelt direct ontspanning.


Regelmatig oefenen, zoals bijvoorbeeld met deze ademhalingsoefening uit de yoga: de ' Anulom Vilom', kan het stressniveau in het lichaam verlagen.Korte uitleg (zie ook bijgaand youtube filmpje):

 • Ga goed rechtop zitten. Rug is recht. Nek is lang en je kin een klein beetje ingetrokken. Schouders zijn ontspannen.

 • Je kan (in halve lotus) op de grond zitten, op een meditatiekussen of gewoon rechtop in een stoel. Wat voor jou fijn is.

 • Plaats je rechterhand in Vishnu Mudra door de wijsvinger en middelvinger naar binnen te vouwen of krullen. Je linkerhand in Chin Mudra. Hierbij breng je de top van je duim en wijsvinger tegen elkaar aan. Handpalmen wijzen naar boven.

 • Sluit het rechter neusgat met de duim van je rechterhand (in Vishnu Mudra), en adem volledig uit door het linkerneusgat.

 • Adem rustig vier tellen in door het linker neusgat.

 • Sluit het linker neusgat met de ringvinger en pink zodat beide neusgaten dicht zitten. Houd acht tellen lang de adem vast.

 • Houd het linker neusgat gesloten, open het rechter neusgat en adem, door je neus, acht tellen volledig uit.

 • Vervolgens haal je vier tellen rustig in door je door het rechter neusgat. Het linker neusgat blijft al die tijd gesloten.

 • Sluit beide neusgaten en houd je adem acht tellen lang vast.

 • Houd het rechter neusgat dicht, haal je vingers van het linker neusgat en adem acht tellen volledig uit.

 • Ga zo rustig vijf minuten door.

 • Zorg dat je mooi rechtop blijft zitten. Wordt het te zwaar voor je rechterarm, ondersteun deze dan met je linkerhand.

 • Als de vijf minuten voorbij zijn (zet een timer) ga je door met de oefening totdat je door je linker neusgat acht tellen hebt uitgeblazen.
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page