top of page

Wat moet ik toch eten voor ontbijt?

Nou, lekker afwisselend!


Dan een bakje (soya)yoghurt met fruit en granola of muesli (let op suikervrije varianten, want kan veel suiker bevatten)

Of dan eens een gebakken omelet met ui, paprika, tomaat of spinazie

Volkorenbrood met huttenkäse en avocado met peper en (klein beetje) kruidenzout...


Lekker veel afwisselen is de tip. Dan krijg je een diversiteit aan voedingsstoffen binnen en het wordt niet snel saai.


Kom met havermoutpap
Havermoutpap

Zelf ben ik groot fan van havermout. Waarom? Door de vezels, eiwitten en vetten is haver erg verzadigend. Verder is haver rijk aan B-vitaminen en mineralen zoals magnesium en fosfor.

En ik vind het gewoon erg lekker. En het is veelzijdig te gebruiken. Zowel als ontbijtpap, overnight oats, maar je kan er ook koeken van bakken (zie recept onderaan).


Daarnaast is het ook een goedkoop product.


Maar wat ik al eerder zei: afwisseling is waar het om gaat. Alleen maar havermout en geen brood: risico op jodiumtekort en daardoor een te trage schildklierwerking. En dat werkt weer gewichtverhogend....


Anyways, mijn recept van hoe ik zelf havermoutpap maak en gelijk voor de volgende dag overnight oats.


-4 eetlepels havermout (voor de pap gebruik ik de fijnere variant, niet de hele vlokken)

-400ml (soya)melk, mogelijk meer als de pap te dik wordt.

-2 bananen

-ander fruit

-noten/pitten/zaden

-Optioneel: cacoa nibs (rauwe cacoa) en/of pindakaas of tahin

-chiazaad

-kaneel


Bereiding:

Verwarm de melk.

Voeg daarna de havermout toe en kook het heel zachtjes 15 minuten. Zodra het kook voeg je ook één in stukken gesneden banaan toe. Laat zachtjes meekoken.

Na 15 minuten draai je de warmtebron uit en laat je de havermoutpap even staan.


Schep vervolgens de helft in een ontbijtkom. De andere helft in een groot glas of kom.

Verdeel de banaan en het overige fruit over de kommen.

Voeg noten/pitten/zaden toe.

Zet 1 kom in de koelkast voor de 'overnight' oats voor de volgende dag.


Met de andere kom ga je verder door bijvoorbeeld wat chiazaad en kaneel toe te voegen en een lepel cacoa nibs of schepje pindakaas. En klaar!

Voor de overnight oats doe je dit de volgende dag.


Wat ook heel lekker is, is om het fruit in een pannetje te verwarmen. Tot het gekarameliseerd is. Doe dit bij appel, pruim, perzik of sinaasappel bijvoorbeeld. Lekker als het wat kouder weer is.



Dan de havermoutkoeken:


Nodig voor 12 koeken:

-300gr havermout

-200gr tarwe- of speltbloem

-100gr suiker

-50gr kokosrasp

-rozijnen naar smaak

-1tl bakpoeder

-1 zakje (bourbon) vanillesuiker van 8gr

-1/2tl zout

-200ml rijstolie

-100ml water


Over voorverwarmen op 165 graden.

Alle droge ingredienten in een kom mengen. Olie en water toevoegen en doorroeren.

Als je makkelijk balletjes kunt vormen is het mengsel goed. Is het te droog? Voeg dan wat water toe.


Vorm van het mengsel 12 grote bollen (24 kleintjes kan ook) en leg deze op een bakplaat die met bakpapier is bekleed.

Druk de bollen plat met een vork.

Zorg dat er voldoende ruimte tussen de koeken is en bak 30-40 minuten (de kleine iets korter).


Laat volledig afkoelen en bewaar in een afsluitbare trommel.




foto van kop koffie met havermoutkoekjes
Koffie met havermoutkoekjes

7 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page