Cholesterolvriendelijke Lunchbowl met Zalm, Groene Groenten en Citroen-Tahindressing
- Daphne Blankestijn
- 21 nov
- 2 minuten om te lezen
Zin in een lekkere en cholesterolvriendelijke lunch?
Probeer mijn heerlijke Cholesterolvriendelijke Lunchbowl met zalm, groene groenten en citroen-tahindressing. Een eenvoudige, voedzame maaltijd boordevol gezonde vetten en vezels die je cholesterol op een natuurlijke manier ondersteunt.
Hieronder het recept:

Voor 2 personen
Deze bowl zit bomvol voedingsstoffen die helpen je cholesterol te verbeteren:
Vette vis (omega-3)Â ondersteunt een gunstige verhouding tussen HDL en LDL.
Vezelrijke groenten helpen cholesterol af te voeren.
Volkoren granen stabiliseren bloedsuiker en insuline.
Tahini & citroen zorgen voor smaak én gezonde vetten.
Ingrediënten
Voor de bowl
150 g gerookte of gebakken zalm (MSC)
120 g quinoa of volkoren couscous
1 avocado, in plakjes
150 g broccoli, kort gestoomd
Handje spinazie of veldsla
1 kleine rode ui, in dunne ringen
1 eetlepel pompoenpitten (voor gezonde vetten en plant sterolen)
Voor de citroen-tahindressing
1 eetlepel tahini
1 eetlepel citroensap
1 theelepel honing of agavesiroop
1 eetlepel olijfolie extra vierge
Snufje zout en zwarte peper
Klein scheutje water om te verdunnen
Bereiding
Kook de quinoa volgens de verpakking en laat iets afkoelen.
Stoom de broccoli beetgaar voor optimale voedingswaarden.
Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen tot een romige saus.
Stel de bowl samen:
Begin met quinoa als basis.
Voeg spinazie, broccoli, avocado en rode ui toe.
Leg de zalm erbovenop.
Besprenkel met de citroen-tahindressing.
Garneer met pompoenpitten en eventueel extra citroen.
Waarom dit recept goed is voor je cholesterol
Omega-3 uit zalm helpt ontstekingen te verlagen en werkt gunstig op triglyceriden.
Vezels uit quinoa, broccoli en spinazie helpen LDL-cholesterol te verlagen.
Gezonde vetten uit avocado en olijfolie ondersteunen het HDL-cholesterol.
Plant sterolen uit pompoenpitten dragen bij aan een beter vetprofiel.
