top of page

Cholesterolvriendelijke Lunchbowl met Zalm, Groene Groenten en Citroen-Tahindressing

Zin in een lekkere en cholesterolvriendelijke lunch?


Probeer mijn heerlijke Cholesterolvriendelijke Lunchbowl met zalm, groene groenten en citroen-tahindressing. Een eenvoudige, voedzame maaltijd boordevol gezonde vetten en vezels die je cholesterol op een natuurlijke manier ondersteunt.


Hieronder het recept:

Cholesterol vriendelijke producten
Cholesterol vriendelijke producten

Voor 2 personen

Deze bowl zit bomvol voedingsstoffen die helpen je cholesterol te verbeteren:

  • Vette vis (omega-3) ondersteunt een gunstige verhouding tussen HDL en LDL.

  • Vezelrijke groenten helpen cholesterol af te voeren.

  • Volkoren granen stabiliseren bloedsuiker en insuline.

  • Tahini & citroen zorgen voor smaak én gezonde vetten.


Ingrediënten

Voor de bowl

  • 150 g gerookte of gebakken zalm (MSC)

  • 120 g quinoa of volkoren couscous

  • 1 avocado, in plakjes

  • 150 g broccoli, kort gestoomd

  • Handje spinazie of veldsla

  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen

  • 1 eetlepel pompoenpitten (voor gezonde vetten en plant sterolen)

Voor de citroen-tahindressing

  • 1 eetlepel tahini

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel honing of agavesiroop

  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

  • Snufje zout en zwarte peper

  • Klein scheutje water om te verdunnen


Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking en laat iets afkoelen.

  2. Stoom de broccoli beetgaar voor optimale voedingswaarden.

  3. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen tot een romige saus.

  4. Stel de bowl samen:

    • Begin met quinoa als basis.

    • Voeg spinazie, broccoli, avocado en rode ui toe.

    • Leg de zalm erbovenop.

    • Besprenkel met de citroen-tahindressing.

  5. Garneer met pompoenpitten en eventueel extra citroen.


Waarom dit recept goed is voor je cholesterol

  • Omega-3 uit zalm helpt ontstekingen te verlagen en werkt gunstig op triglyceriden.

  • Vezels uit quinoa, broccoli en spinazie helpen LDL-cholesterol te verlagen.

  • Gezonde vetten uit avocado en olijfolie ondersteunen het HDL-cholesterol.

  • Plant sterolen uit pompoenpitten dragen bij aan een beter vetprofiel.

bottom of page