top of page

Lekker, gezond en goedkoop: recept hummus van witte bonen

Bijgewerkt op: 8 mei




Ik ben echt gek op peulvruchten. Neem nu bonen; ze zijn gezond want ze zitten vol eiwitten, ijzer en vitaminen. Daarnaast zijn ze een bron van vezels, dus ook nog eens superfijn voor een goede darmflora en darmwerking. Ze geven bovendien lang een verzadigd gevoel. Door het hoge eiwitgehalte zijn bonen een goede vleesvervanger.


En ze zijn goedkoop. In gedroogde vorm helemaal. Het enige wat je moet doen is ze van tevoren een nachtje weken. Liefst met een beetje citroensap. Het voordeel van weken is dat bepaalde minder fijne stofjes van bonen dan weg zijn.

En wist je dat bonen uit blik niet geweekt worden maar in het blik gekookt? Dan zijn gedroogde peulvruchten toch een veel fijnere en goedkopere optie.


Nu naar het recept. Zoals gewoonlijk weer erg eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een keukenmachine en een pan om de bonen te weken en koken.


Ingredienten:

  • 250 gr gedroogde witte bonen

  • 2 el olijfolie extra vierge

  • 3-5 el witte tahin (naar smaak)

  • beetje zout

  • 1-2 tenen knoflook (naar smaak)

  • 2 tl gemalen komijn

  • sap van een citroen

  • platte peterselie, fijngesneden

  • za'atar naar smaak (verkrijgbaar oa in de supermarkt)


Bereiden:

Week de bonen minimaal 8-12 uur voor gebruik. Kook ze daarna volgens de aanwijzing op de verpakking. Houd er rekening mee dat dit zeker 60 minuten kan zijn.

Spoel ze af en gooi samen met alle andere ingredienten, behalve de peterselie en de za'atar, in de keukenmachine. En draaien maar tot het lekker smeuig wordt. Is het te droog? Voeg dan gewoon wat water toe.


Schep de bonenhummus in een afsluitbare bak en garneer met de peterselie en za'atar. In de koelkast 3-4 dagen houdbaar.


Lekker op de boterham, maar ook als spread op bijvoorbeeld een wrap met tomaat, komkommer, sla en falafel.


Enjoy!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page