Kort geleden verscheen er een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde (NTvL) dat ik reposte op social media:
Het ging over één van de grootste interventie studies ooit door het George Institute for Global Health (Sydney Australia). In het onderzoek is gekeken wat de impact is als gewoon keukenzout vervangen wordt door een variant met minder natrium en meer kalium.
De conclusie is dat het aantal beroertes, hartaanvallen en sterfgevallen sterk blijkt te verminderen.
Een grote leefstijlverbetering is dus al om je keukenzout te vervangen door een variant met een groter kalium gehalte. Meer kalium dan natrium dus.
Maar eigenlijk zit het grootste gevaar in alle bewerkte voeding die we in de supermarkt kopen.
Daar zit ongemerkt veel zout/natrium in verwerkt. Dus natuurlijk helpt het je eigen keukenzout te vervangen, maar nòg beter is zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. En lekker veel groente en fruit te nemen om voldoende kalium binnen te krijgen.
Kalium is een belangrijk mineraal voor een goede vochtbalans en bloeddruk. Maar dat is natrium (zout) óók. Alleen krijgen we daar dus teveel van wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk wat leidt tot hart- en vaatziekten.
En toeval of niet (waarschijnlijk door alle algoritmen in social media): na het plaatsen van dit bericht kwam ineens de ene na andere post voorbij over zout.
Iemand die na grote zoutinname geen verschil zag met zijn (toch altijd al hoge) bloeddruk. Dus dat het verhaal over dat zout niet goed voor je zou zijn onzin is. Zout is volgens deze persoon een 'superfood'. Nee, niet het gewone keukenzout, hij heeft het over roze himalayazout dat je moet gebruiken. Er zitten namelijk mineralen in die heel goed voor je zijn en waar je van afvalt. En roept op het in je waterfles te gooien: 5gr (max hoeveelheid per dag is 6gr!) op een liter.
En zo kwamen er nog meer berichten over de gezondheidsvoordelen van bijzondere zouten zoals zeezout en keltisch zout...
Nou, in Himalayazout zitten wel iets meer mineralen dan gewoon zout, maar als je daar meer van wilt binnenkrijgen zou je kilo's Himalayazout naar binnen moeten werken. Dus Himalayazout, keltisch zeezout, keukenzout...het is allemaal hetzelfde en we krijgen er doorgaans veel te veel van binnen, met alle gevolgen van dien.
Maar goed, laten we niet teveel focussen op één specifiek voedingsproduct. Het gaat om het totaalplaatje. Helemaal geen zout zou ook niet goed zijn. Kilo's blauwe bessen eten per dag ook niet;)
Moraal van het verhaal: Kom je op de socials een bericht over voeding tegen of hoor je iets in je omgeving waarvan je je afvraagt of het kan helpen om gewicht te verliezen? Twijfel je?
Het voedingscentrum is altijd een betrouwbare bron van informatie.
Comments