In een recente post op de socials beloofde ik al terug te komen op het fenomeen dat je kunt ruiken aan je guilty pleasure snack om zo van de verslaving eraan af te komen.
Een tijdje terug was ik op het Nationale Obesitas Congres waar ik het inspirerende verhaal hoorde van Anita Jansen. Anita is Professor in de (experimentele klinische) Psychologie en gespecialiseerd in eetstoornissen en de psychologie van obesitas. Wij zagen filmpjes van experimenten waarbij mensen blootgesteld werden aan heerlijke zoete verleidingen. Onder begeleiding van een deskundig therapeut mochten de personen aan het lekkers ruiken, vastpakken, héél soms ook aan likken, maar niet opeten.
Hè wat? Dat is toch niet te doen? Maar jawel! Het blijkt dat als je dit maar vaak genoeg traint, je hiermee je gedrag, het verlangen om het lekkers te eten, kunt veranderen.
Hoe dat werkt? Je hoeft nu maar te denken aan een heerlijk stuk chocola of iets anders dat je heel lekker vindt, en het water loopt je letterlijk in de mond. Je speeksel, met enzymen en je lichaam gaan al helemaal aan de slag om zich voor te bereiden op het lekkers dat eraan zit te komen. Dus zelfs bij de gedachte, of een beeld van een snack start dit proces al.
Het is iets waar de reclamewereld zo lekker op inspeelt: denk aan de knappende chocolade van iemand die haar, het zijn meestal mooie slanke vrouwen vreemd genoeg;), tanden in een Magnum zet.
En door dit proces wèl op gang te brengen, maar het lichaam vervolgens niets te geven, dooft dat gevoel uit. Je bent na een tijd trainen opnieuw 'geprogrammeerd'. Maar let wel op: het oude patroon blijft nog ergens op de achtergrond aanwezig.
En voordat je nu naar de supermarkt rent om repen chocolade, marshmallows of magnum mini's aan te schaffen: Anita had nog wel een disclosure; don't try this at home. Nou ja, je kunt het wel proberen natuurlijk, maar je moet eigenlijk goed begeleid worden door iemand die hiervoor is opgeleid. Omdat je ook moet herkennen wat speciale 'trigger' momenten zijn bijvoorbeeld. Het 'snaaigedrag' hangt samen met rituelen. Die patronen moet je doorbreken en vervangen door een andere gewoonte. En mogelijk ook aan de slag met grondoorzaken.
Vind je het lastig om je ongezonde gedrag te veranderen, en dat is ook oh zo moeilijk, en kun je hier hulp in gebruiken? Dan heeft Anita nog een tip: zoek hiervoor professionele hulp. Bijvoorbeeld van een Leefstijlcoach of psycholoog.
Een tip van mij als je leidt aan obesitas of overgewicht hebt is overgewicht.tv . Hier kun je onder meer het interview met Anita en nog veel meer waardevolle informatie vinden.
Dus ondersteuning nodig om jouw eet- en leefstijlgedrag te veranderen? Als geaccrediteerd Leefstijlcoach kan ik je helpen. Neem dan even contact op.
En wat denken je? Kon ik de hazelnootchocolade weerstaan?
Comments