top of page

Goedkoop, lekker en gezond: zelf tempeh bereiden (met Sambal Goreng boontjes)




Je ziet het wel eens liggen in de schappen van de supermarkt of bio winkel: een blok wittige tempeh. Hoewel ik zelf ook moet erkennen dat het er niet heel smakelijk uitziet, kan je het heerlijk bereiden. Daarnaast is het bijzonder voedzaam want boordevol eiwitten, vitaminen, mineralen en de onmisbare vezels.


Tempeh is gemaakt van gefermenteerde hele sojabonen. Van gefermenteerde producten wordt ook wel gezegd dat dit goed is voor een goede samenstelling van je darmbacterien. En het belang van gezonde darmen wordt steeds meer erkend in bijvoorbeeld de goede werking van het immuunsysteem en opnemen van voedingsstoffen.


Natuurlijk kan je kant-en-klaar bereide tempeh kopen. Maar vaak zitten er dan minder gewenste stoffen in. En het is gewoon heel makkelijk om zelf te doen, en veel goedkoper.


Hieronder het recept voor 4 personen (Als onderdeel van Sambal Goreng Boontjes).


Ingredienten Tempeh:

  • een groot blok tempeh (biologisch en te koop bij de supermarkt)

  • Sambal Oelek naar smaak

  • Djinten naar smaak (gemalen komijn)

  • Ketoembar naar smaak (gemalen koriander)

  • Ketjap Manis naar smaak


Bereiding:

  • Snijd de tempeh in blokjes. Voeg alle ingredienten toe en meng door elkaar. Laat zeker een kwartier marineren

  • Smelt kokosolie of goede zonnebloemolie in een pan. Pak hierin de tempeh tot deze lekker gekleurd is en stevig.


Ingredienten Sambal Goreng Boontjes):

  • 400 gr verse sperziebonen

  • ½  middelgrote ui

  • teen knoflook

  • ½ el sambal oelek

  • ½ el tomatenpuree in blik

  • 1 tl gemalen laos

  • 70 g santen kokoscrème

  • 70 ml water


Bereiding Sambal Goreng Boontjes:

  • Breng een pan met ruim water aan de kook op middelhoog vuur. Maak de sperciebonen schoon en verwijder de uiteinden. Breek in stukken.

  • Kook de sperciebonen 6-8 minuten. Giet af.

  • Snipper ondertussen de halve ui en snijd de knoflook fijn.

  • Verwarm een wokpan met de olie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 1 min. Voeg de sambal, tomatenpuree, laos, kokoscrème en water toe en roer een paar minuten tot een saus.

  • Voeg de sperziebonen toe en laat 4 min. stoven.


Serveer met zilvervliesrijst of volkoren basmatirijst.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page