top of page

Koolhydraatarm moe

Bijgewerkt op: 7 jul.

'Ik ben gestopt met het eten van koolhydraten'
Ondanks dat ik altijd aangeef hier geen voorstander van te zijn is het een enorme 'hype' onder afvallend Nederland.En zeker, ik zie dat mensen best gewicht verliezen door minder koolhydraten te eten dan de aanbevolen 40-60% van onze dagelijkse voeding.Maar komt dit door de koolhydraten zelf of doordat mensen dan ook de zetmeel rijke en ultrabewerkte voeding mijden?Koolhydraten zijn de brandstof voor ons lichaam, onze hersenen. En heb je dus gewoon nodig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een koolhydraat arm dieet op de lange termijn geen effect heeft.


Het geldt voor ieder dieet: moeilijk vol te houden en als je ermee stopt bounce je weer terug naar je oude gewicht en hoger.


Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.


Daarnaast is veel koolhydraatrijk voedsel ook een bron van vezels, vitaminen en mineralen.


Op lange termijn loop je met koolhydraatarm eten het risico op tekorten.


En heb je diabetes, dan moet je helemaal uitkijken. De AESD (European Association for the Study of Diabetes) waarschuwt zelfs dat zeer lage koolhydraatinname diëten, zoals het ook zo gehypte ketogene dieet, niet aan te raden zijn.

In combinatie met bepaalde diabetes medicatie (SLG2-remmers) kan dit schadelijk zijn.


Dat wordt er vaak allemaal niet bij verteld....


Ook hoor ik regelmatig in mijn praktijk dat mensen die tòch koolhydraatarm zijn gaan eten, zich zo vaak duizelig voelen.

Ja, koolhydraten zijn wel een brandstof voor je lichaam: Ze geven energie. Is dat er onvoldoende, dan gaat je lichaam aan de slag met eiwitten/vet. Die eiwitten hebben we weer nodig als bouwstof/spiermassa.


Wil je aan de slag met een gezonder gewicht: Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Vermijd ultrabewerkte voeding (80% van wat je in de supermarkt koopt; pakjes en zakjes) en suikerrijke producten. Dan kom je echt al een heel eind. 


Kies je voor koolhydraten: neem dan de volkoren varianten zoals bijv. zilvervliesrijst en volkoren bulgur (fantastische graansoort trouwens 😉 ). 


Hulp nodig om je leefstijl te veranderen, gezondere (voedings) keuzes te maken? 

Specifieke ondersteuning nodig bij jouw (koolhydraatarm)voedingspatroon: neem contact op met een diëtist aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)


Heb je diabetes en wil je toch koolhydraatarm eten? Overleg met je arts.

29 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page